Lars reist de wereld rond met een camper en hond
Lars (32 jaar) en zijn vriendin Dasja (32 jaar) reizen al werkend de wereld over met hun hond en hun camper. Weekly Dog sprak Lars hoe het is om met een hond op reis te zijn.
Lars heeft samen met Dasja een bedrijf in online marketing en een reiswebsite. Sinds 2015 is Lars digital nomad. Dat betekent dat hij locatieonafhankelijk werk heeft, waardoor hij een nomadisch leven leidt en werk gecombineerd kan worden met veel te reizen. Lars omschrijft het als “maximaal leven, minimaal werken”.
Hij vertrok uit Nederland omdat “het gras altijd groener is aan de andere kant”. Bovendien geeft hij aan dat hij “niet meegesleurd wil worden in een maatschappij van verwachtingen en haasten.”
Altijd je huis mee
Lars koos voor deze levenswijze na zijn reis naar Australië en Nieuw-Zeeland. “Na die reis wisten we dat we meer van zulke reizen zouden willen maken”, geeft hij aan. “We kwamen er achter dat de ideale manier van reizen voor ons met een camper is, omdat je dan altijd een soort van thuis mee hebt. Altijd een vertrouwde omgeving waarin je je kan terug trekken.”
Zelfgebouwde camper
Lars laat weten dat ze hun camper zelf gebouwd hebben. “Omdat we er veel mee op reis zijn hebben we de nodige luxe ingebouwd. Al is dat eigenlijk de standaard die je in ieder huis hebt. We hebben een grote watertank, douche binnen en buiten, verwarming, een koelkast en een composttoilet. Dankzij het zonnepaneel zijn we compleet zelfstandig.
“De hele inbouw is gedaan met in het achterhoofd onze hond Ninja. Deze ligt centraal onder ons bed, in een veilig ‘hok’. De tafel schuift over hem heen uit en dan is het net een grot”, zegt Lars lachend. “In onze oude camper was dat een van zijn lievelingsplekjes dus die hebben we proberen na te bouwen.”
Geadopteerd uit Portugal
De hond van Lars en zijn vriendin heet Ninja en is geadopteerd uit een asiel in Portugal. “Hij heeft anderhalf jaar in het asiel gezeten. Hij zat alleen in een hok omdat hij bij plaatsing is aangevallen door de groep honden waarin ze hem wilden plaatsen. Hij was super vriendelijk naar mensen maar had vooral angst voor andere honden, terwijl hij er ook super graag naar toe wou.”
Blaffen naar alles
Lars vertelt dat het eerste jaar een intensief proces was. “Hij kende veel van de wereld nog niet. Blafte naar van alles, hardlopers, fietsers, andere honden. Een jaar lang trainen volgens de clicker methode met boterhammen met smeerworst, knakworsten en kaas heeft de meeste van zijn angsten weggenomen.”
‘Verplicht’ naar buiten
Op de vraag wat Ninja voor Lars betekent antwoordt hij “heel cliché, maar alles..”, waarna hij vervolgt “hij is de reden dat we nu dagelijks wandelingen maken – ook als het regent. Eerst zaten we nog wel eens dagen aan elkaar te werken in de camper. Nu worden we verplicht naar buiten te gaan, beweging te krijgen en nieuwe dingen te ontdekken”, vertelt Lars.
“Daarnaast is het de ideale manier om contact te maken met nieuwe mensen, is het extra beveiliging in de camper en brengt het ons mega veel plezier, afleiding en iets om over te praten.” vervolgt Lars.
Verliefd op Ninja
Inmiddels heeft Lars gewerkt vanuit landen als IJsland, Marokko, Italië en Portugal. Per land is de reactie op een hond heel verschillend vertelt Lars. “In Italië was bijna iedereen verliefd op Ninja. Op straat vroeg men of ze hem eten mochten geven en kreeg hij broodjes kaas of ham. Honden mogen daar ook praktisch alle winkels mee in en op het terras staat ook niemand raar te kijken. Echt zo veel liefde voor honden.”, aldus Lars.
Straathonden
“In Portugal en Spanje zie je meer straathonden en worden ze door een deel nog echt gezien als werktuig. Ook worden ze achtergelaten op het land aan de ketting om mensen af te schrikken. Portugal maakt daar gelukkig nu verandering in. Er is sinds een paar jaar een wet die honden gelijk stelt aan kinderen. Mishandeling o.i.d. staat dan dus ook gelijk aan kindermishandeling. Zulke regels zijn ook wel echt nodig, vaak genoeg zie je een hond zonder schaduw mogelijkheid op een klein balkon “vast zitten”.
Marokko
Marokko gaat nog verder. Straathonden worden echt als vies aangezien en bekogeld met stenen als ze te dicht in de buurt komen. Ninja vonden ze dan vaak wel weer interessant. Vaak is men nog wel bang, maar veel wilden met hem op de foto of aaien. Daar kon mijn vriendin zonder problemen over straat met Ninja. Geen opdringerige verkopers, iedereen ging aan de kant omdat ze met Ninja liep.
Lars vertelt enthousiast verder over Marokko “Marokko heeft ons echt totaal verrast. De vriendelijkheid van de mensen daar is ongekend. Mensen die je welkom heten in Marokko, terwijl je staat te wachten op een rood stoplicht of een politieagent die je staande houdt, om te vragen of je toevallig zijn familie in Utrecht kent. Maar de gastvrijheid is nog het mooiste. Soms met mensen waar je niet eens mee kunt communiceren. Die je dan haast verplichten bij ze te komen zitten om mee te lunchen of thee te drinken”.
Wandelingen van 10 km
Waar de wandeling van de doorsnee hondeneigenaar in Nederland vaak in een woonwijk is, loopt Lars meestal in de natuur, zoals de bossen of het strand. “We lopen minimaal één grote ronde per dag waarin Ninja ook los kan lopen. Wandelingen van tien kilometer of meer komen ook maandelijks voor.” geeft Lars aan.
Als het stel met Ninja op pad is krijgen ze regelmatig opmerkingen. “Iedereen vindt Ninja vaak heel rustig en lief. Of dat door onze levenswijze, onszelf of juist door hem komt is lastig te zeggen. Ook krijgen we vaak de opmerking dat hij het mooiste leven heeft wat je maar kunt hebben. Hopelijk is dat ook echt zo!”
Enkele nadelen
Toch zijn er ook nadelen om als digital nomad een hond te hebben. “Soms zijn er dagen dat we veel uur willen of moeten maken. Of in ons geval dat we lang moeten rijden. Dan voel je je wel een schuldig, omdat Ninja op de andere dagen juist veel vrijheid heeft.”
Lars geeft aan dat het hebben van hond heel af en toe een belemmering is. “Als je dingen wilt ondernemen waar honden niet zijn toegestaan en het mega warm is. We kunnen de camper goed ventileren en koud houden, maar niet als het 30 graden of warmer is buiten.”, vertelt hij.
Ook tijdens Ninja’s training was het soms lastig zegt Lars “omdat je mensen moeilijk kon uitleggen dat hij net uit het asiel kwam en daarom zo blafte. Dan werd je nog wel eens boos aangekeken omdat je hond niet luistert bijvoorbeeld.”
Beginnen met reizen met je hond
Voor beginners die met hun hond willen reizen raadt Lars de landen Italië en Portugal aan. De grootste tip die hij kan meegeven is “Gewoon gaan”.
“Met een hond reizen zorgt er juist voor dat je nog meer van een land te zien krijgt. Of het is doordat je nieuwe mensen leert kennen of omdat je getriggerd wordt elke dag een andere kant op te lopen. We hebben heel vaak nieuwe plekjes of mooie bezienswaardigheden ontdekt doordat we met Ninja zijn gaan lopen. Vrienden zonder hond kwamen nooit veel verder dan het strand, terwijl wij riviertjes, watervallen of mooie gebouwen vonden. Dus met een hond haal je juist meer uit je reis”, geeft Lars aan.
Als laatste tip geeft Lars mee dat “echt geen belemmering is als je goed op de signalen van je hond let. Kijk naar wat locals doen, hebben zij de hond aangelijnd of juist niet. Wij zijn ook wel van het opvolgen van de bordjes, vooral ook omdat we er te gast zijn. Dus staat ergens dat hij aangelijnd moet zijn dan doen we dat ook.”